пʼятницю, 30 квітня 2010 р.

Професія геодезист

1.ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ
Робота в системах «людина-знак» (проведення вимірювань, обчислень, складання карт і планів), «людина-техніка» (використання геодезичних приладів), «людина-людина» (робота вимагає чіткої взаємодії з колегами).



Настроює геодезичні прилади. Проводить зйомку місцевості. Обробляє результати зйомки, проводить обчислення. На підставі цих даних складає карти. Готує графічні матеріали для оформлення відведення майданчиків під будівництво.
Виконує геодезичні роботи по винесенню в натуру (на місцевість) об'єктів, що будуються.

Здійснює геодезичний контроль за ходом будівництва, дотриманням проектних розмірів об'єкту, норм і правил будівництва. Заповнює спеціальну документацію (журнали зйомки, вимірювань, розподільних робіт і ін.). Бере участь в здачі в експлуатацію закінчених об'єктів. Використовує геодезичні прилади різної складності (оптичні, радіоелектронні), контрольно-вимірювальну апаратуру, обчислювальну техніку, ручні інструменти (олівці, циркулі і т.п.). Характерні численні контакти з колегами по роботі, будівельниками при здійсненні будівельних робіт. Несе відповідальність за точність вироблюваних вимірювань і обчислень. Велику частину часу проводить на відкритому повітрі.
Геодезист вимірює територію, обчислює координати місцевості і складає карти, якими користуються автомобілісти, будівельники, геологи.
Робота пов'язана з пішими пересуваннями і перенесенням тяжкості (вимірювальних приладів).

2. ПРОФЕСІЙНІ ЗНАННЯ І УМІННЯ
Повинен знати:
• технологію проведення геодезичних і маркшейдерських робіт (методи вимірювань, обчислень, побудови карт, планів);
• технологію будівельних робіт;
• принципи роботи і наладки геодезичних приладів;
• нормативні документи з будівництва і геодезичних робіт.
Повинен уміти:
• проводити вимірювання за допомогою геодезичних приладів і контрольно-вимірювальної апаратури;
• проводити геодезичні обчислення;
• читати і будувати графічні зображення місцевості;
• проводити винесення в натуру об'єктів, що будуються;
• здійснювати контроль за проведенням будівельних робіт.

3. ПРОФЕСІЙНО ВАЖЛИВІ ЯКОСТІ
• фізична сила і витривалість;
• нормальна гострота зору;
• хороша зорово-моторна координація;
• точний лінійний і об'ємний окомір;
• хороша просторова уява;
• наочно-образне мислення
• педантичність, скрупульозність.

4.Плюси професії
Широкий фронт робіт. Солідні доходи у професіоналів. Можливість займатися важливим і корисною справою. Шанобливе ставлення робітників на будові.

5.Мінуси професії
Робота фізично важка. Відрядження можуть бути в будь-яку точку країни. І добре, якщо це проведення газопроводу де-небудь на півдні, а не підтримка геодезичної мережі в Сибіру або на Сахаліні. Нерідко робочий день з 8 ранку триває до 8 вечора. Зазвичай у геодезиста на будівництві кілька об'єктів і встигати потрібно скрізь.
6. МЕДИЧНІ ПРОТИПОКАЗАННЯ
Робота не рекомендується людям із захворюваннями:
• органів дихання (хронічний бронхіт, хронічна пневмонія і ін.);
• серцево-судинної системи (серцева недостатність, пороки серця і ін.);
• нирок і сечових шляхів (ниркова недостатність і ін.);
• опорно-рухового апарату (хронічний ревматизм, поліартрит і ін.);
• нервової системи;
• органів зору, що викликають порушення стереоскопічності.

7. БЛИЗЬКІ ПРОФЕСІЇ (спеціальності)
Геолог, геофізик, маркшейдер, топограф.

8. ОСВІТА
На сьогоднішній день, вищу освіту за спеціальністю геодезист
можна здобути не в багатьох вузах, одним з них є Національний Авіаційний університет.
Національний Авіаційний університет

9.СКІЛЬКИ ОТРИМУЄ ГЕОДЕЗИСТ?
Геодезисти потрібні в багатьох сферах діяльності: будівництво, складання карт, рішення питань по навігації і т.п. Працюючи в бюджетній сфері, фахівець може розраховувати на $500 в місяць. Заробітна плата в приватних фірмах набагато привабливіша: від $1300 до $2500 в місяць.
Довідник професій

Професія інженера-конструктора




Загальний опис

Інженер-конструктор — людина, що створює проект певного об'єкту техніки. Створюваний конструктором проект повинен забезпечувати можливість виготовлення необхідного об'єкту.




Домінуючі види діяльності

Будні конструктора - розробка технологічних схем, розрахунки і креслення вузлових елементів і деталей механізмів, підготовка технічних завдань для виробництва, авторський нагляд за виготовленням і випробуваннями. У невеликих організаціях в обов'язок інженера-конструктора входить ще узгодження проектів з інспектуючими організаціями і навіть пошук замовників.


Освіта

Серед найкращих Київських технічних навчальних закладів безумовно приємно виділяється Київський політехнічний інститут. Активно розвиваючись, Київський полiтехнiчний інститут став базою розширення та зміцнення мережі вузів Києва, України. Навіть можна сказати, що сьогодні Київський полiтехнiчний інститут - найбільший вищий навчальний заклад України.


Навички й знання
Інженер-конструктор повинен спеціалізуватися на експлуатації складної техніки чи організації виробництва. Він повинен знатися на основних конструкціях та їх елементах, знати основні технології і способи виробництва, а також знати прийоми побудови технологічних, економічних та ефективних конструкцій.


Необхідні якості

- Висока концентрація і стійкість уваги,
- Логіка,
- Технічний склад розуму,

- Аналітичне мислення.


Плюси

Цікаві розробки. Інженери удосконалюють, або створюють технології. Ця професія є рухом людства до нових, неподаланих висот. Інженери виноходять нові речі, які допомагають в житті людям.


Мінуси

Професія інженера-конструктора дуже відповідальна! Потрібно бути уважним і зібранним при виконанні своєї роботи, бо помилки в розробках інженерів можуть призвести до тяжких наслідків. Це дуже виснажлива професія, бо, іноді, для досягнення потрібного результату і вдень і вночі потрібно безперервно працювати.


Оплата праці

У державних НДІ і КБ зарплати близько $350. У приватному конструкторському бюро - від $600 до 1500



Перспективи

Починається з навчання в профільному вузі. Професія вимагає фундаментальних технічних знань. Проблем з працевлаштуванням у інженерів-конструкторів зазвичай не виникає. У деканати постійно приходять заявки на молодих фахівців в основному, правда, з державних КБ. У приватні компанії, що займаються конструкторськими розробками, інженерові, що починає, влаштуватися складніше. Оптимальний варіант для молодого конструктора - потрапити в приватне конструкторське бюро. Це гарантує цікаву роботу над самими різними проектами.


Місце роботи

В наш час ця професія є дуже необхідною. Велика кількість компаній з`являється, розширюється, оновлюється, і тому потребує розумних, молодих, енергійних спеціалістів.


ВНЗ що підготовлюють гарних спеціалістів з даної професії:

Київський Політехнічний Інститут

Національний авіаційний університет

Національний транспортний університет

Київський національний університет технологій та дизайну

Професія стоматолог

Загальний опис
Стоматологія – клінічна дисципліна, що вивчає хвороби зубів, ротової порожнини, щелеп і межуючи з ними областей обличчя та шиї. Вивчення стоматологіїї дає знання з фізіології та патології зубощелепної системи, а також визначає вплив захворювань цієї системи на загальний стан здоров’я людини.
Домінуючі види діяльності
У процесі формування стоматології як єдиної дисципліни відбулася диференціація її на три основних розділи: хірургічну, терапевтичну і ортопедичну стоматологію. В останні роки виділялась як окремий розділ дитяча стоматологія. Терапевт займається початковим прийомом, ставить діагноз, направляє на рентген, готує ротову порожнину під протезування. До обов`язків хірурга входять щелепні операції, виправлення щелепних дефектів, видалення зубів. Стоматологи – ортопеди, котрі займаються протезуванням: встановлюють коронки, мости.
Освіта
Найкращим медичним навчальним закладом в Києві вважається Ннаціональний медичний університет імені О.О. Богомольця. Такий високий рівень він заробив завдяки високому рівню навчально-методичної роботи, професійному рівеню викладачів і сучасно обладнаній клінічній базі.
Навички й знання
Для того, щоб гарно знати свою професію ще в школі потрібно зосередитися на вивченні хімії та біології. Крім того, як дивно це б не звучало, бажано записатися на гурток художньої ліпки. Всі необхідні знання можна отримати підчас навчання у ВНЗ, проте важливим є й поза навчальне цікавлення справою. Існує багато цікавих матеріалів, що могли б стати в пригоді: книжки, медичні журнали, документальні фільми…
Необхідні якості
Якщо вибираєш таку професію необхідно мати міцні нерви і здоровий шлунок, бо доведеться побачити немало. Також важливим є вміння працювати з людьми. Хворого потрібно втішити, набрехати, що не буде боляче, дати йому зрозуміти, що він у надійних руках.
Плюси
- Стоматологи гарно заробляють;
- Впевненість у майбутньому (хворі знайдуться завжди);
- Гарні перспективи;
Мінуси
-Потрібно навчатися щонайменше 7 років, і це тільки у ВНЗ।
-Звук бормашини
-Споглядання на огидні і страшні речі

Оплата праці
В середньому заробітна плата стоматологів по Україні становить 500 – 1500$
Місце роботи
Державні і приватні клініки постійно мають потребу у якісному персоналі!

ВНЗи

http://www।nmu.edu.ua/

http://www।iem.edu.ua/

четвер, 29 квітня 2010 р.

Професія дипломат


Інформація про професію дипломат


Загальний опис


Дипломат - це унікальна професія. Представляти інтереси своєї країни в іноземній державі - справа непроста і відповідальна. Перебуваючи за кордоном, дипломати проводять переговори з зарубіжними партнерами, відстоюють інтереси зовнішньої та внутрішньої національної політики.

Домінуючі види діяльності

Представництво своєї держави в інших країнах. Однак робота досить нервова та нудна.

Освіта

Найпрестижніше місце для отримання освіти дипломата – Київський інститут міжнародних відносин. Однак у більшості ВНЗ є факультет міжнародних відносин.

Особисті якості:

Важається, що дипломатами не стають, а народжуються, адже головне в цій професії - талант який або є, або його немає। Основні складові успіху в дипломатичній службі - це високий освітній, інтелектуальний і культурний потенціал, історичний досвід, а також мистецтво застосування всього цього на практиці. Таким чином, дипломат повинен бути всесторонньо розвиненою людиною, мати гнучкий розум і здатність адаптуватися до будь-якої, найнесподіванішої ситуації. Хороший дипломат повинен володіти цілим поряд особистих якостей: чарівливістю, відчуттям гумору, порядністю, тактом; бути людиною працелюбною, вольовою, психологічно стійкою, енергійною і відповідальною; мати хорошу пам'ять і інтуїцію। Крім того, дипломат просто зобов'язаний знати культуру і традиції іноземних держав, а також володіти іноземними мовами, адже без цього не можливо налагодити просте взаєморозуміння і спілкування.

Плюси та мінуси

Плюси професії:

- Спілкування з цікавими людьми

- Творча самореалізація

Мінуси професії:

- Шлях у цю професію довгий і тернистий

- За ореолом престижністю та загадковості, що оточує професію дипломата, криється важка, іноді рутинна, іноді творча, але завжди дуже відповідальна робота।

- Професія дипломата ніколи не була безпечною। Дипломатів викрадали і вбивали. Багато експертів вважають, що нині дипломатичні представництва та їх працівники є однією з найбільш привабливих цілей для терористів.

Зарплата і перспективи професії дипломата:

Зарплата на держслужбі багатьох не влаштовує. Історично визнано, що людина, що потрапила в МЗС, повинна бути готова до певних труднощів, зокрема фінансових. Але, в перспективі, отримавши напрям за кордон і відпрацювавши від трьох до п'яти років, можна істотно поправити своє фінансове положення. Дипломати - далеко не бідні люди.

Місце праці

Зарубіжні посольства і представництва - місце роботи дипломата.

ВНЗ:

На сайтах наведених нижче сайтів можна отримати інформацію про отримання професії дипломата.

Національний Авіаційний Універститет - http://www.nau.edu.ua

ІНСТИТУТ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМ. ТАРАСА ШЕВЧЕНКА - http://www.iir.kiev.ua

На наведеному нижче сайті присутній перелік усіх ВНЗ Києва:

http://www.osvita.org.ua/abitur/entrance/rules/kyiv.html

Джерело інфрмації

http://www.jobs.ua/ukr/career/view/124/

Міжнародні відносини. Професія дипломат

пʼятницю, 23 квітня 2010 р.

Професія журналіста

Журналіст (новинар) — особа, яка займається збором, створенням, редагуванням, підготовкою та оформленням інформації для редакції зареєстрованого засобу масової інформації, що пов'язане з нею трудовими чи іншими договірними відносинами, — або займається такою діяльністю за власною ініціативою. Журналіст — це дзеркало суспільства, він повинен відображати дійсність. Покликання журналіста — приносити користь людям, захищати їх інтереси й вносити світло в темряву необізнаності.

До домінуючих видів журналістської діяльності належать:
-літературно-творча і пізнавальна діяльність
-робота в засобах масової інформації

Привабливі боки журналістики:
можливість самореалізуватися; мати творчу характером роботу; доносити до людей правду, примножувати в світі добро, боротися за справедливість; впливати на формування суспільної свідомості, громадської думки; спілкуватися з видатними людьми, прожити цікаве життя; першим опинятися в гущині подій, осягати глибинний зміст явищ, причини і наслідки, витлумачувати їх для загалу; стати знаменитим, мати гарні заробітки, посідати престижне місце в структурі суспільства.

Труднощі спеціальності: стресовість, потреба таланту,
необхідність безкінечного самовдосконалення, моральна відповідальність за кожен журналістський твір, мистецтво постійного спілкування, налаштованість на універсальність
Професія журналіста сьогодні приваблює багатьох молодих людей численними перевагами, широкими можливостями.

В Києві освіту журналіста можна отримати:
- В Інституті Журналістики при Національному університеті ім.Т. Шевченка http://www.univ.kiev.ua/ua/
- В Інституті Журналістики і Міжнародних відносин при КНУКІМ ім. Поплавського http://www.knukim.edu.ua/rector.htm
Працювати журналістом можна також отримавши філологічну спеціальність.

Юрист

четвер, 22 квітня 2010 р.

Журналістика.Факультет журналістики в Військовому інституті КНУ імені Тараса Шевченка



Професія журналіста-це дуже цікаве і захоплююче заняття,у якому можна знайти безліч переваг над іншими професіями



Чим займається журналіст?।


Спілкуючись щодня з численними співрозмовниками й читацькою аудиторією, журналіст здійснює функції педагога, щонайменше в двох аспектах: по-перше, відкриваючи людям шлях до нових знань, і по-друге, навчаючи їх жити. Він вислуховує й дає корисні поради. У нашому суспільстві журналіст — це не просто професія, а певне звання, її представники наділені великим суспільним авторитетом, до них звертається пересічний громадянин у скрутні моменти свого життя, шукаючи поради й підтримки. Тому в професійній діяльності журналістові часто доводиться здійснювати й лікарські функції.


Макетуючи номер газети чи журналу, готуючи до виходу в ефір радіо чи телепередачу, журншгіст виступає в ролі режисера (згадаймо первісне значення цього слова, що прийшло до нас з латини; де "rego" означає "керую"), адже йому доводиться упорядковувати роботу численного колективу, у якому кожен спеціаліст має своє окреме завдання і здійснює притаманну лише йому функцію. Щоправда, таку роботу виконує не кожен журналіст, а лише редактор, але й рядовий кореспондент, виходячи із своїх професійних завдань, мусить здійснювати велику організаторську роботу: створити навколо себе інформаційну мережу, шукати шляхи доступу до джерел інформації. Крім інформаційного забезпечення своєї діяльності, самомаркетинг є важливою умовою його власної праці, служить Гарантом успішного становлення й всебічного розвитку здібностей журналіста.





Військовий інститут।Військова журналістика в ньому.


Військовий інститут університету імені Тараса Шевченка готує чудових спеціалістів з різних спеціальностей,одна з яких-журналістика.А так як це військовий інститут,то і журналістика теж військова.Сьогодні Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка є сучасним міжвідомчим, багатопрофільним, інтегрованим військовим навчальним підрозділом вищого навчального закладу, що здійснює підготовку фахівців з повною вищою освітою для Збройних Сил України та інших військових формувань.
Базову підготовку майбутні офіцери проходять у відповідних інститутах і на факультетах Київського національного університету імені Тараса Шевченка.Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка − єдиний в Україні військовий навчальний підрозділ вищого навчального закладу, який здійснює підготовку фахівців для всіх військових формувань зі спеціальностей журналістика, міжнародні відносини, міжнародна інформація, переклад, фінанси, психологія, політологія, реклама і зв’язки з громадськістю, геоінформаційні системи і технології. В інституті функціонує ад’юнктура за 10-ма науковими спеціальностями.




Що треба зробити щоб стати гарним журналістом?


Для того щоб гарно володіти своїм словом слід багато читати,зокрема наукову літературу।По-друге варто часто тренуватися писати і говорити,адже у наш час "тестів" люди взагалі розучились правильно та логічно формувати свої думки।Також слід гарно закінчити вищий навчальний заклад,на мою думку найкращий заклад який надає вищу освіту в Україні-це КНУ ім।Т।Г.Шевченка,сайт цього закладу-http://wek.kiev.ua/uk/Київський_Національний_університет_імені_Тараса_Шевченка




Плюси та мінуси професії журналіста


Бути журналістом-значить перебувати завжди у центрі подій,занти усі гарячі новини "з перших уст",бути завжди "у курсі життя":)Але мінуси також є у цій,здавалося-б ідеальній професії:напружений і ненормований графік часто може вивести із колії.




Можливі місця роботи журналіста після закінчення вищого навчального закладу.


Після закінчення вищого навчального закладу майбутній журналіст може працювати у журналі,писати цікаві статті,брати разноманітні інтерв*ю.


Оплата у хорошого журналіста досить непогана,однак вона залежить від якості праці і рівня компаннії,в якій він працює.

неділю, 18 квітня 2010 р.

День відкритих дверей в Інституті Журналістики

директор інституту
У п`ятницю, 16 квітня, я мала честь бути присутньою на дні відкритих дверей в Інституті Головна зала інституту журналістикиЖурналістики при КНУ ім. Т.Г. На зустрічі з директором цього навчального закладу - Володимиром Володимировичем Різуном, я мала можливість більш детально ознайомится зі всіма нюансами вступу саме до Інституту Журналістики. Зокрема, дізналася про обов`язковий творчий конкурс з журналістики (але на піар і рекламу замість конкурсу зустріч з абітурієнтамитреба здавати ЗНО з англіської мови). Після виступу директора та деканів факультетів студенти повели відвідувачів-абітурієнтів групами на екскурсію по інституту. Не знаю як для кого, але на мене ця екскурсія справила приємне враження і я хочу навчатися журналістики саме тут. Чому саме тут? Тому що в цьому інституті сильний викладацький рівень, постійно проводяться цікаві зустрічи з відомими людьми, існує власне студентське радіо (у звукозаписувальній студії), велика бібліотека.

четвер, 15 квітня 2010 р.

Чи варто ставати юристом?

Юрист - це не людина з кодексом,
а людина із совістю.

Поняття "юридична діяльність" охоплює всю діяльність в області права: наукову, прокурорську, слідчу, адвокатську, роботу юрисконсультів, діяльність нотаріусів і т.д.
Праця багатьох юристів (прокурора, слідчого, судді, оперативного працівника й ін।) пов'язана зі здійсненням особливих владних повноважень, із правом і обов'язком застосувати влада від імені закону. Тому в більшості осіб, що займають перераховані посади, розвивається професійне почуття підвищеної відповідальності за наслідки своїх дій.

Професійна юридична діяльность

Професія юриста - глибоко людська професія. Юридичні справи - це життєві випадки, що виступають як предмети юридичного розгляду. Юрист покликаний затверджувати і захищати головні цінності суспільства, захищаючи права громадян. Тому такими важливіими для нього є такі риси як повага до людей; розуміння почуття їхнього особистого достоїнства, випробуваного горя, приниження, тривог; прагнення віддавати себе цілком боротьбі за людину, його права, духовне здоров'я, схоронність особистої власності; готовність прийти на допомогу, підтримати товариша, громадянина увічливість, тактовність і етичність у спілкуванні; культура поводження в колективі, серед людей; принциповість і справедливість у рішенні людських проблем; вимогливість, гуманність, демократичність, повага права іншої людини на свою думку, позицію і вибір рішення; чесність і ін.
У тім чи іншому ступені в професійній юридичній діяльності можна виділити наступні сторони:
пошукова (пізнавальна); комунікативна; засвідчувальна;організаційна; реконструктивна (конструкційна); соціальна। У кожній із зазначених вище сторін реалізуються відповідні особистісні якості, забезпечуючи успішність діяльності юриста।

Необхідні навички

Юрист, як фахівець юриспруденції, повинний уміти тлумачити і застосовувати закони й інші нормативно-правові акти; забезпечувати дотримання законодавства в діяльності державних органів, фізичних і юридичних осіб; юридично правильно кваліфікувати факти й обставини; розробляти документи правового характеру, здійснювати правову експертизу нормативних актів, давати кваліфіковані юридичні висновки і консультації; приймати правові рішення і робити інші юридичні дії у точній відповідності з законом; розкривати і установлювати факти правопорушень, визначати міри відповідальності і покарання винних, уживати необхідних заходів до відновлення порушених прав; систематично підвищувати свою професійну кваліфікації, вивчати законодавство і практику його застосування, орієнтуватися в спеціальної літературі।

Особисті якості майбутнього юриста

Юристи повинні мати певні якості у багатьох сферах життєдіяльності, а саме:
- у соціальній сфері - намагання встановити істину, справедливість, гуманізм, чесність;
- у пошуково-пізнавальній сфері - уважність та спостережливість, тобто, цілеспрямоване сприйняття предметів та явищ, а також відшукування фактів, які стосуються злочину, та осіб, які його скоїли;
- у сфері реконструктивно-конструктивної діяльності - вміння всебічно аналізувати отриману інформацію, формулювати гіпотези; творчий, оригінальний підхід до розв'язання завдань; проникливість;
- у сфері засвідчувальної діяльності - розвинута письмова мова; вміння швидко узагальнювати інформацію; вміння письмово описувати юридичні явища;
- у сфері організаційної діяльності - самодисциплінованість, цілеспрямованість, наполегливість; організаторські здібності;
- у сфері комунікативної діяльності - емоційна врівноваженість; тактовність; вміння чітко формулювати свої думки।
Існують також особистісні якості, які є негативними для юриста: цинізм, нечесність, владолюбство, жорстокість, авантюризм; неуважність, відсутність пошукової домінанти (юридичний азарт); низький рівень інтелекту, стерео-типність і консервативність мислення; недбалість, невміння швидко передавати усну мову письмово; нецілеспрямованість, відсутність організаційних здібностей; імпульсивність, надмірна сором'язливість, груба поведінка та ін.

Де здобути освіту?

Професія юриста дуже популярна в сучасному світі, тож багато вищих навчальних закладів Украіни мають юридичний факультет та надають можливість стати прекрасним спеціалістом в цій галузі। Ось деякі з них:

пʼятницю, 9 квітня 2010 р.

Професія іміджмейкер

Професія пожежник

Кліп Олексія Воробйова «Сейчас или никогда»

Професія податковий інспектор

Податковий інспектор:

Професія податкового інспектора не менш складна і відповідальна, ніж інші професії сфери «Бухгалтери, фінансисти, аудитори». Адже податковий інспектор винен відмінно знати не тільки теорію своєї роботи, але і бути чудовим практиком.

Тим більше, кваліфікація податкового інспектора важлива з погляду кар'єрного зростання. Погодьтесь, навряд чи директор підвищить некомпетентного податкового інспектора і дасть зелене світло в подальшому просуванні в роботі.

Що стосується фінансового питання роботи податковим інспектором, то тут, як і в багатьох інших спеціальностях, зарплата залежить в першу чергу від регіону мешкання податкового інспектора, специфіки установи, в якій працює податковий інспектор і політики підприємства відносно рівня заробітної плати для співробітників.

Податковий інспектор контролює дотримання податкового законодавства, надходження в бюджет податкових та інших платежів, перевіряє фінансові документи платників податків: податкові декларації, бухгалтерські книги, звіти, кошториси та ін Проводить камеральні та виїзні податкові перевірки, аналізує результати, застосовує фінансові санкції до порушників. Направляє вимоги про сплату податків і зборів організаціям, підприємцям і громадянам. Становить вільну статистичну податкову звітність: аналізує рівень і динаміку надходження податків і зборів, заборгованостей і недоімок по ним.

Чим займається податковий інспектор?


Податковий інспектор контролює дотримання податкового законодавства, надходження в бюджет податкових та інших платежів, перевіряє фінансові документи платників податків: податкові декларації, бухгалтерські книги, звіти, кошториси та ін Проводить камеральні та виїзні податкові перевірки, аналізує результати, застосовує фінансові санкції до порушників. Направляє вимоги про сплату податків і зборів організаціям, підприємцям і громадянам. Становить вільну статистичну податкову звітність: аналізує рівень і динаміку надходження податків і зборів, заборгованостей і недоімок по ним.

Специфіка професії податкового інспектора:

Великий обсяг інформації - особливо в періоди здачі податкової звітності. Необхідно стежити за змінами податкового законодавства, ходом розвитку податкової реформи. Робота у відділах з проведення виїзних перевірок пов'язана з роз'їздами, відрядженнями.

Де працює податковий інспектор:
Податкові інспекції।


Особисті якості:
уважність;
кропіткість;
аналітичні здібності;
старанність;
здатність відстоювати свою точку зору;
стресостійкість;
вимогливість;
вміння швидко приймати рішення।


Професійно важливі риси:
• аналітичний склад розуму;
• концентрація і розподіл уваги;
• здатність відстоювати свою точку зору;
• стресостійкість;
• емоційно-вольова стійкість;
• сумлінність;
• вимогливість;
• чесність;
• комунікативні здібностію

Як стати податковим інспектором?
Щоб бути податковим інспектором, необхідно отримати вищу освіту (економічна, фінансова або юридична).


Скільки отримує податковий інспектор?
Оклад - від 150 у.о. в залежності від інспекції, відділу і посади. Щомісячні премії, надбавки і виплати, передбачені для державних службовців.



Профільна освіта:
Щоб бути податковим інспектором необхідно отримати вищу освіту (економічна, фінансова або юридична).

Як стати податковим інспектором?
Щоб бути податковим інспектором, необхідно отримати вищу освіту (економічна, фінансова або юридична).
Використані джерела:
Profi।ua – портал, на якому ви знайдете відповіді на питання, присвячені працевлаштуванню і веденню кадрового обліку. 9 квітня 2010.

За матеріалами сайту http://www.profi.ua/ukr/

четвер, 8 квітня 2010 р.

Ким бути?

Професія веб-дизайнер

Професія ведучий

Професія бармен

Професія ведучий

Ведучий радіо і телебачення


ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ

Ведучий – це творча людина, яка надзвичайно обізнана і постійно збагачує свої знання; це професіонал, який досконало володіє голосом, манерою поведінки, роботою перед мікрофоном; це універсал, який може виконувати роботу журналіста, редактора, режисера і оператора, а отже, самостійно вирішувати поставлені завдання; це особистість, яку не можливо не слухати і яку б хотілося чути ще не раз; це відповідальний працівник, який дотримується всіх правил, встановлених у редакції чи компанії. Втім, де б не працював ведучий,на радіо чи телебаченні, є низка характеристик, які мають бути йому притаманними. Це голос та освіта. Він має одного разу знайти себе і зробити знайдене привабливим, щоб недоліки здавалися перевагами . Ведучі повинні розвивати думку, оцінювати й інтерпретувати події. А для цього слід бути переконливим і логічним як у відборі та осмисленні фактів, так і у мовних засобах. Здійснюючи своє головне завдання – утримувати увагу аудиторії словом, ведучі не повинні забувати про елементарні норми етики, про власну відповідальність за сказане в ефірі слово. Інакше проблема агресивності, наступальності, а то й обману сучасної журналістики може набути загрозливих масштабів, буде втрачено довіру аудиторії. Ведучі в конкретних часових межах, визначених формі й жанрі своєї передачі, її передбачених структурних елементах щоразу мають справу з новою інформацією чи людьми, а отже, заздалегідь убезпечені від стереотипізації. Спілкування з новою людиною ведучий прямоефірної передачі ніколи не будуватиме за шаблоном попередньої, бо змінюються тема, рівень зацікавленості самого ведучого, особистість співрозмовника, враховується рівень слухацької активності й, як результат всього цього, можливість непередбачуваного. Державне мовлення вимагає від своїх ведучих бути і розумними, і ненудними, і талантами, й ентузіастами. Ведучі повинні розвивати думку, оцінювати й інтерпретувати події. Інформацію подають і диктори, і ведучі. Але енергетикою наділені переважно ведучі. Вони поводяться в ефірі природно, легко й невимушено, з притаманними саме їм манерою й інтонацією вони розмовляють зі слухачем, розповідають йому про важливе й цікаве. Їхні емоції не можуть проявлятися так, як у ведучих тематичних і розважальних програм, але й не відсутні зовсім, як у дикторів.

Домінуючі види діяльності:
  • · інформування про поточні події у сфері політики, економіки, культури;
  • · бесіди з гостями програм;
  • · ведення концертно-розважальних програм;
  • · розробка авторських програм;
  • · ведення теле- і радіопрограм.

Якості, які забезпечують успішність виконання професійної діяльності:
Здібності:
  • · добре розвиті дикція й артикуляція;
  • · вербальні здібності;
  • · комунікативні здібності (уміння встановлювати контакти, вести бесіду);
  • · здатність тривалий час виконувати роботу у визначеному темпі;
  • · здатність утримувати увагу глядачів і слухачів;
  • · наявність сильного голосу;
  • ·високий рівень розвитку словесно-логічної пам'яті(довгострокової і короткочасної);
  • · здатність контролювати свої емоції;
  • · здатність до імпровізації;
  • · здатність переносити тривалу напругу.

Особистісні якості, інтереси і схильності:
· фотогенічність (наявність зовнішніх даних, сприятливих для відтворення на телеекрані);
· розкутість;
· ерудованість;
· спритність;
· доброзичливість;· енергійність.


Якості, що перешкоджають ефективності професійної діяльності:
  • · дефекти мови;
  • · явні зовнішні дефекти;
  • · скутість, незручність;
  • · погана пам'ять;
  • · нетовариськість.Області застосування професійних знань
  • · телебачення;
  • · радіо

Плюси професії:
  • Спілкування з відомими людьми.
  • Реальний шанс самому стати знаменитим.
  • Визнання глядачів, увага поклонників.
  • Високі гонорари (у відомих ведучих).
  • Цікава робота.

Мінуси професії:
  • Весь час на людях - ніякого особистого життя.
  • Непередбачуваний графік роботи.
  • Настирливість деяких фанатів.
  • Необхідність завжди бути у хорошому настрої.
  • Високі психологічні навантаження.

Робота для телеведучого: Телебачення
Зарплата і перспективи професії телеведучого: У успішного телеведучого є можливість вести власну програму на ТБ або стати генеральним директором телекомпанії.

Історія професії
Винахід радіо і телебачення належить приблизно до того самого періоду часу. У 1895 році російський вчений А. С. Попов винайшов радіо. Тоді ж, наприкінці XIX століття, португальським вченим А. ди Пайва і незалежно від нього російським вченим П. И. Бахметьєвим був висунутий принцип послідовної передачі елементів зображення.Телебачення і радіо, ставши найбільш масовими засобами поширення інформації, потребували кваліфікованих фахівців, здатних вести теле- і радіопрограми. Спочатку професія ведучого зводилася до простого відтворення заздалегідь заданого тексту. У наш час теле- і радіоведучим надається значно більша воля в способах здійснення своєї діяльності. Найбільшою популярністю зараз користуються ведучі молодіжних радіостанцій і телепрограм.




Деякі професії, що можуть підійти людині з даним типом особистості (соціальний і артистичний):


Ви знаєте, що професія телеведучого не тільки цікава, але і достатньо складна? Щоб з вас вийшов чудовий телеведучий, потрібно володіти теоретичним і практичними знаннями а головне – уміти гармонійно їх об'єднувати в процесі роботи.
Також пам'ятайте – успішний телеведучий не може собі дозволити допустити помилку в роботі. Тим більше, якщо ви налаштовані на успішну кар'єру. Адже підвищу
ють тільки кваліфікованих фахівців.
Якщо ж ви вже вирішили, що телеведучий – це ваша майбутня професія, але ще не знаєте, як стати телеведучим, перегляньте пропозиції українських вузів і учбових центрів по підготовці фахівців цієї сфери.


Фотогалерея)

Маша Єфросиніна-популярна телеведуча

Професія психолог


ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇБільшість абітурієнтів сприймають роботу психолога по враженнях з фільмів. Виглядає це зразково так: психолог сидить у власному кабінеті і одного за іншим приймає клієнтів, допомагаючи їм справлятися з різними психологічними проблемами.

В роботі психолога присутня досить велика частка роботи з документами, що часто дивує «новачків». Психологічні характеристики, звіти, обробка діагностичних даних - все це складає мінімум третину реального робочого часу.
Психолог - фахівець, який отримав психологічну освіту. Психологічне - це не медична освіта, і тому психолог (на відміну від психіатра) не має права виписувати ліки. Області застосування його знань - психологічне консультування здорових людей. Асоціативний ряд: рекомендації, кабінет психолога, "ви хочете про це поговорити ?"... У яких ситуаціях може допомогти психолог: при труднощах: у спілкуванні, у прийнятті рішень, у взаєминах; при стресах і психологічні травми: розлучення, смерть близького, фізична або моральне насильство ... Існує думка, що якщо людина - психолог, він відає мало не всі таємниці буття, людської природи і здатний чи не пророкувати майбутнє. Це занадто перебільшений погляд на речі. Насправді, психолог здатний у певному сенсі прогнозувати можливі дії тієї чи іншої людини в тій чи іншій ситуації. Але це скоріше відноситься до тих випадків, коли психолог зацікавлений в отриманні такої інформації. Тоді він може використовувати всі свої професійні знання, щоб цю інформацію отримати. Для цього потрібні більші або менші цілеспрямовані зусилля: визначення особливостей темпераменту і характеру людини, аналіз ситуації, в якій ця людина перебуває і т.д. Психолог не відповідає на прохання на кшталт: Допоможіть вивести мого чоловіка на чисту воду; Що мені зробити, щоб дочка перестала зустрічатися з тим хуліганом; Зробіть так, щоб шеф підвищив мені зарплату і т.д.
Освіта
На разі доступна інформація про такі ВНЗ України
· Київський національний університет імені Тараса Шевченка
· Криворізький державний педагогічний університет
· Луганський державний педагогічний університет імені Т. Г. Шевченка
· Львівський національний університет імені Івана Франка
· Мелітопольський державний педагогічний університет
· Миколаївський державний університет
· Міжрегіональна академія управління персоналом (МАУП)
· Відкритий Міжнародний університет розвитку людини "Україна"
· Кам'янець-Подільський державний університет
· Черкаський національний університет
· Донецький національний університет
· Київський національний лінгвістичний університет
· Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Вінниченка
· Глухівський державний педагогічний інститут
· Дніпропетровський національний університет
· Донецький інститут психології та підприємництва
· Житомирський державний педагогічний університет імені Івана Франка
· Запорізький національний університет
· Ізмаїльський державний гуманітарний університет
· Національний медичний університет імені О. О. Богомольця
· Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова
· Ніжинський державний педагогічний університет імені Миколи Гоголя
· Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
· Південноукраїнський педагогічний університет імені К. Д. Ушинського
Також існують курси підготовки.
ПРОФЕСІЙНІ ЗНАННЯ І УМІННЯПовинен знати:• основи законодавства в області охорони здоров'я, освіти, зайнятості населення, охорона праці, методична, нормативна і інші керівні матеріали по практичній психології• загальну і спеціальну психологію (загальну, вікову, соціальну, педагогічну, інженерну, психологію особи і праці і т.д.)• дослідження з розвитку психіки, закономірності психічних процесів
• загальні закономірності розвитку людей різного віку
• особливості поведінки людей в малих і великих групах;
• питання, пов'язані з творчою діяльністю людей, особливості сприйняття• питання діяльності людини, особливості організації його праці• особливості поведінки людини в стресових ситуаціях• особливості судового процесу, мотиви поведінки злочинця, заходи профілактики злочинності• основи психодіагностики, психологічного консультування • методи соціально-психологічного тренінгу спілкування, діагности і корекції розвитку особи • педагогіку, побудову програм навчання;• передовий вітчизняний і зарубіжний досвід.Повинен уміти:• проводити аналітичну для дослідження роботу (робота з отримуваною інформацією, адаптація психодіагностичних методик до умов реальної практики)• інформувати клієнта що з ним відбувається• проводити психологічне консультування, направлене на надання допомоги людині у вирішенні різних скрутних ситуацій• організовувати групові заходи, вести тренінги, семінари, читати лекції• проводити профілактику і корекцію небажаних проявів психіки людини, а також зміцнення і формування необхідних психологічних якостей особи• проводити професійний відбір і підбір кадрів• здійснювати психологічний супровід кар'єри. ПРОФЕСІЙНО ВАЖЛИВІ ЯКОСТІ• Добре розвинені комунікативні здібності • тактовність, відчуття відповідальності • уміння співпереживати (емпатія) • уміння слухати• високий рівень розвитку образного мислення, логічного мислення• аналітичний розум • емоційна стійкість• розвинена словесно-логічна і образна пам'ять • високий рівень розвитку концентрації і стійкості перемикання і розподілу уваги• ораторські здібності • високий рівень самоконтролю.

Основні види діяльності
Сфера застосування професії дуже широка. Приватною практикою в чистому вигляді в нашій країні займається дуже мало психологів. Звичайно це вже «розкручені» фахівці, що мають велику базу клієнтури. Інша поширена сфера застосування професії - кадрові служби організацій або, як їх інакше називають, служби по персоналу або HR-підрозділи.

Як менеджер по персоналу психолог також може виконувати цілий ряд завдань. Це підбір персоналу на основі оцінки особових і професійних якостей кандидатів. Це допомога в адаптації новим співробітникам. Це розвиток персоналу за допомогою проведення різних повчальних програм і тренінгів.
Це забезпечення грамотної розстановки кадрів на основі психодіагностики і оцінок психологічної сумісності фахівців.

Психолог в організації також може сприяти розвитку управлінських технологій. Все це, зрештою, повинно привести до підвищення ефективності роботи підприємства, так що психолог на підприємстві грає дуже важливу роль.
Психолог розробляє методи управління особою і корекції її розвитку, дає експертні оцінки станів і окремих психічних функцій людини, пропонує і упроваджує рекомендації по оптимізації процесів трудової і учбової діяльності і умов праці, побуту і відпочинку людей. В процесі виконання окремих стадій своєї роботи психолог веде спостереження індивідів і колективів, складає анкети і запитальники і з'ясовує з їх допомогою думки людей з різних питань.Психолог також виконує дослідження з оптимізації психологічного клімату в соціальних колективах (сім'я, виробництво) і вивчає проблеми адаптації особи до різних умов і режимів життєдіяльності. Він також займається соціальним тренінгом, веде профілактичну роботу серед неповнолітніх.
Вивчає різні види психічної діяльності людей і застосовує свої знання з практики - в учбових закладах, на підприємствах, в спеціальних психологічних службах з метою надання допомоги по адаптації людини в навколишніх умовах, вирішенню особових проблем, поліпшенню морально-психологічного клімату в колективах.
Психолог може також проводити експертизу освітніх програм, навчальних посібників. Може проводити психологічний аналіз уроку і допомагати вчителеві знаходити ефективніші методи навчання і виховання.
Психолог займається також коректувальною і розвиваючою роботою: допомагає дітям справлятися з тими або іншими труднощами, розвивати необхідні навики і якості.



Плюси і мінуси
Нажаль у нашому суспільстві, де психологічна наука тільки почала набувати популярності, безліч людей все ще з подивом сприймають слово "психолог", тому що мають смутне уявлення про особливості його роботи.
До плюсів цієї роботи я можу віднести спілкування з людьми. Адже кожна людина – це неповторність. Кожна людина це перш за все особистість. Спілкування з новими, незнайомими людьми може урізноманітнити буденне життя.
За допомогою своїх знань та навиків психолог може допомогти людині розібратися у власному житті та відносинах з оточуючим світом.
До мінусів своєї майбутньої професії я можу віднести непопулярність серед звичайних людей. Звісно, кожна людина має право сама вирішувати свої проблеми, але іноді, допомога кваліфікованого фахівця надзвичайно важлива.
Складність роботи психолога, на мою думку, полягає у вмінні не лише допомогти людині, а ще не погрузитися у її проблеми самому. Коли клієнт, довіряючи психологу, розповідає всі свої проблеми і думки, треба вміти відокремлювати свій світ, від світу проблем клієнтів.
Місце роботи
Психолог працює на промислових підприємствах, в медичних і наукових установах, учбових закладах, системі засобів масової інформації, де здійснює багатообразну науково-практичну, педагогічну, дослідницьку, методичну і інформаційно-бібліографічну діяльність.

На виробництві психолог вирішує психологічні задачі керівництва трудовими колективами, сприяють вдосконаленню підбору і розстановки кадрів, підвищенню якості професійної підготовки, дає рекомендації по впровадженню нових засобів і способів виробництва. Психолог є кваліфікованим фахівцем, який проводить психологічні вимірювання і тестування, сприяє підвищенню ефективності роботи органів масової інформації.Області застосування професійних знань: соціальні організації (дитячі будинки, притулки, удома старезних, інвалідів, дитячі центри творчості і дозвілля); освітні установи; установи по підбору персоналу (кадрові агентства, центри зайнятості, центри профорієнтації); медичні установи (лікарні, поліклініки, наркологічні центри, реабілітаційні центри); психотерапевтичні, психологічні консультаційні служби; підприємства, фірми; правоохоронні органи; робота на телефоні довіри, робота в МНС, службах порятунку, військові організації.


Тест «хто такий психолог»:
http://upsihologa.com.ua/