вівторок, 23 лютого 2010 р.

Професія юриста


Професія престижу

Яку роботу виконує юрист у сучасному світі?

Прокурора, помічника прокурора, слідчого, судді загальних і арбітражних судів, адвоката, юрисконсульта, оперативного працівника органів внутрішніх справ, міліції, податкової поліції, митних органів, різних служб безпеки (у певних їх структурах), а також працівника управління у муніципалітетах, адміністрації областей, міст і районів, менеджера, фахівця з кадрів, керівника підприємств, установ та різноманітних фірм.

Значна кількість юристів займається політикою, науковою і викладацькою діяльністю. Таким чином, професійні можливості юриста поширюються на спеціалізовані структури, тобто судові, правоохоронні органи, структури юридичних послуг, а також на загальні керівні й господарські структури.

При цьому чимало юристів, зберігаючи звання юриста за освітою, займаються діяльністю, яка юридичною формально може і не вважатися. Однак саме підготовка юристів, коло їх знань і навиків, зв'язків, спосіб вирішення питань виявляються тут дуже корисними. Найчастіше юристи за освітою працюють у таких сферах загальної діяльності: торгівля; банківська і страхова справа; керівництво юридичними особами, тобто акціонерними товариствами, товариствами з обмеженою відповідальністю; державна адміністрація.

Зараз досить ґрунтовно розширилися можливості юриста знайти цікаву роботу у різних сферах діяльності. Нові види робіт виникають у охороні прав споживача, авторських прав, захисту ринку від недобросовісної конкуренції, будівельному бізнесі, у сфері ріелтерської діяльності. І йдеться не просто про розширення числа робочих місць, а про те, що перелік посад, робіт, для яких потрібні знання юриста, стає дедалі ширшим.

Нині відчувається гостра потреба у юристах для правоохоронної системи. Різке зростання злочинності та низка інших соціальних процесів призвели до необхідності розширення слідчого апарату, оперативного складу, а також суддів і працівників прокуратури.

Труднощі професії

Серед юристів зустрічаються різні люди. Проте, однак, їм доводиться бути більш-менш обережними у виборі знайомств, бо тісна дружба слідчого та працюючої у ризикованому бізнесі людини викликає запитання. Юристу доводиться більше, аніж решті, стримувати себе. Наприклад, затриманий міліцією п'яний прокурор зазвичай на цьому завершує свою кар'єру. Матеріальне становище судді привертає увагу журналістів значно більше, аніж професора математики.

Юрист на державній службі, особливо у правоохоронних органах, постійно приймає рішення, які змінюють долю людей. Слідчий вирішує (під наглядом суду) питання утримання під вартою, прокурор виносить обвинувальний вирок, пред'являє позов у інтересах держави, який може призвести до великих втрат відповідача. Але наслідки таких рішень можуть відобразитися і на юристові. Він відповідає - і досить суворо - за помилки, упущення, недогляди, по суті, за будь-які погрішності, навіть ті, що виникли через його необережність, а подекуди і без будь-якої провини. Це нервує юристів, особливо молодих, багатьох зношує завчасно, змушує змінювати роботу.

У економіці робота юриста колись була більш-менш спокійною. Однак на цей час вона також пов'язані з ризиком високої відповідальності.
Неправильна порада може завдати величезних збитків фірмі і не менших - репутації самого юриста. Зрозуміло, ризик відповідальності залежить від характеру прийнятих рішень, їх масштабності. Сприйняття ризику, вміння його витримувати залежить від особистих якостей юриста; є спокійні люди, які беруть на себе відповідальність; є такі, які взагалі слабко реагують на власні рішення, не переживають їх. Та загалом роботу юриста спокійною назвати не можна.

У юриста дуже напружена праця, відсутність нормованого робочого дня й навіть робочого тижня. Юристи часто змушені працювати вечорами, у вихідні дні. Під час робочого дня можуть надходити найрізноманітніші завдання, які потребують термінового вирішення.

Привабливість професії

Професія юриста пов'язана з можливістю позитивно впливати на події. Юрист може допомогти несправедливо скривдженій людині, захистити права потерпілого від злочину, допомогти людині, незаконно звільненій з роботи, поновити чи захистити оскаржувані майнові чи житлові права. Юрист, який працює слідчим, суддею, може забезпечити справедливе покарання злочинця. Прокурор маю право притягти до відповідальності чиновника, який порушує закон.

Робота юриста - це боротьба за право, яка не завжди приводить до перемоги. Однак сама спрямованість професійної діяльності може приносити багатьом фахівцям високе моральне задоволення.
Привабливість професії юриста полягає у її певній самостійності. Юристи зазвичай так чи інакше підпорядковані своєму керівництву, окрім суддів і осіб вільної професії - адвокатів. Але все-таки вони приймають рішення відповідно до закону, а тлумачення закону передбачає самостійність. Чим краще мислить юрист, що більше знає, чим він сміливіший і наполегливіший, тим точнішими будуть його рішення і тим вищою репутація.

Саме ці широкі можливості використання свого інтелекту, характеру породжують задоволення юриста своєю роботою. Він виробляє власний стиль, майстерність, і більшості професіоналів це подобається.
Привабливою рисою професії юриста є можливість вільно використовувати її у найрізноманітніших сферах державного життя, у економіці, мистецтві, спорті, журналістиці. Щоб зайняти досить хороші позиції, слід докласти значних зусиль.

Проте юристи справді займають високі державні посади. Відомі їхні імена у журналістиці. На слуху висококваліфіковані адвокати. Повагою у суспільстві користуються вчені-юристи. Взагалі, можна з упевненістю стверджувати, що справді розумний, висококваліфікований юрист - це бажаний працівник, радник і порадник у будь-якій галузі професійної діяльності.

Ще трохи фактів...

Люди наймають юристів, щоб ті дали їм пораду і розповіли, що можна та що не можна робити за законом.
Юристи проводять багато часу за виконанням наукових досліджень.
Щоб бути,наприклад, хорошим адвокатом, особа повинна бути добре освітчена та вміти знаходити факти у книгах. Адже вміння використовувати ці факти-чи не найважливіша риса юриста.
За кордоном адвокат - один з найбільш високооплачуваних працівників. Середньорічний дохід адвокатів склав 102470$ у 2006 році.
Здебільшого, як кажуть вчені, ця професія буде гарантовано користуватися попитом до 2016 року...


Професія юриста можна здобути майже у всіх вузах України, бо це є одна з найпоширеніших професія сьогодення.

Найпоширеніші вузи:

http://www।npu.edu.ua/

http://www.univ.kiev.ua/ua/

http://www.franko.lviv.ua/

2 коментарі: