четвер, 8 квітня 2010 р.

Професія психолог


ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇБільшість абітурієнтів сприймають роботу психолога по враженнях з фільмів. Виглядає це зразково так: психолог сидить у власному кабінеті і одного за іншим приймає клієнтів, допомагаючи їм справлятися з різними психологічними проблемами.

В роботі психолога присутня досить велика частка роботи з документами, що часто дивує «новачків». Психологічні характеристики, звіти, обробка діагностичних даних - все це складає мінімум третину реального робочого часу.
Психолог - фахівець, який отримав психологічну освіту. Психологічне - це не медична освіта, і тому психолог (на відміну від психіатра) не має права виписувати ліки. Області застосування його знань - психологічне консультування здорових людей. Асоціативний ряд: рекомендації, кабінет психолога, "ви хочете про це поговорити ?"... У яких ситуаціях може допомогти психолог: при труднощах: у спілкуванні, у прийнятті рішень, у взаєминах; при стресах і психологічні травми: розлучення, смерть близького, фізична або моральне насильство ... Існує думка, що якщо людина - психолог, він відає мало не всі таємниці буття, людської природи і здатний чи не пророкувати майбутнє. Це занадто перебільшений погляд на речі. Насправді, психолог здатний у певному сенсі прогнозувати можливі дії тієї чи іншої людини в тій чи іншій ситуації. Але це скоріше відноситься до тих випадків, коли психолог зацікавлений в отриманні такої інформації. Тоді він може використовувати всі свої професійні знання, щоб цю інформацію отримати. Для цього потрібні більші або менші цілеспрямовані зусилля: визначення особливостей темпераменту і характеру людини, аналіз ситуації, в якій ця людина перебуває і т.д. Психолог не відповідає на прохання на кшталт: Допоможіть вивести мого чоловіка на чисту воду; Що мені зробити, щоб дочка перестала зустрічатися з тим хуліганом; Зробіть так, щоб шеф підвищив мені зарплату і т.д.
Освіта
На разі доступна інформація про такі ВНЗ України
· Київський національний університет імені Тараса Шевченка
· Криворізький державний педагогічний університет
· Луганський державний педагогічний університет імені Т. Г. Шевченка
· Львівський національний університет імені Івана Франка
· Мелітопольський державний педагогічний університет
· Миколаївський державний університет
· Міжрегіональна академія управління персоналом (МАУП)
· Відкритий Міжнародний університет розвитку людини "Україна"
· Кам'янець-Подільський державний університет
· Черкаський національний університет
· Донецький національний університет
· Київський національний лінгвістичний університет
· Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Вінниченка
· Глухівський державний педагогічний інститут
· Дніпропетровський національний університет
· Донецький інститут психології та підприємництва
· Житомирський державний педагогічний університет імені Івана Франка
· Запорізький національний університет
· Ізмаїльський державний гуманітарний університет
· Національний медичний університет імені О. О. Богомольця
· Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова
· Ніжинський державний педагогічний університет імені Миколи Гоголя
· Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
· Південноукраїнський педагогічний університет імені К. Д. Ушинського
Також існують курси підготовки.
ПРОФЕСІЙНІ ЗНАННЯ І УМІННЯПовинен знати:• основи законодавства в області охорони здоров'я, освіти, зайнятості населення, охорона праці, методична, нормативна і інші керівні матеріали по практичній психології• загальну і спеціальну психологію (загальну, вікову, соціальну, педагогічну, інженерну, психологію особи і праці і т.д.)• дослідження з розвитку психіки, закономірності психічних процесів
• загальні закономірності розвитку людей різного віку
• особливості поведінки людей в малих і великих групах;
• питання, пов'язані з творчою діяльністю людей, особливості сприйняття• питання діяльності людини, особливості організації його праці• особливості поведінки людини в стресових ситуаціях• особливості судового процесу, мотиви поведінки злочинця, заходи профілактики злочинності• основи психодіагностики, психологічного консультування • методи соціально-психологічного тренінгу спілкування, діагности і корекції розвитку особи • педагогіку, побудову програм навчання;• передовий вітчизняний і зарубіжний досвід.Повинен уміти:• проводити аналітичну для дослідження роботу (робота з отримуваною інформацією, адаптація психодіагностичних методик до умов реальної практики)• інформувати клієнта що з ним відбувається• проводити психологічне консультування, направлене на надання допомоги людині у вирішенні різних скрутних ситуацій• організовувати групові заходи, вести тренінги, семінари, читати лекції• проводити профілактику і корекцію небажаних проявів психіки людини, а також зміцнення і формування необхідних психологічних якостей особи• проводити професійний відбір і підбір кадрів• здійснювати психологічний супровід кар'єри. ПРОФЕСІЙНО ВАЖЛИВІ ЯКОСТІ• Добре розвинені комунікативні здібності • тактовність, відчуття відповідальності • уміння співпереживати (емпатія) • уміння слухати• високий рівень розвитку образного мислення, логічного мислення• аналітичний розум • емоційна стійкість• розвинена словесно-логічна і образна пам'ять • високий рівень розвитку концентрації і стійкості перемикання і розподілу уваги• ораторські здібності • високий рівень самоконтролю.

Основні види діяльності
Сфера застосування професії дуже широка. Приватною практикою в чистому вигляді в нашій країні займається дуже мало психологів. Звичайно це вже «розкручені» фахівці, що мають велику базу клієнтури. Інша поширена сфера застосування професії - кадрові служби організацій або, як їх інакше називають, служби по персоналу або HR-підрозділи.

Як менеджер по персоналу психолог також може виконувати цілий ряд завдань. Це підбір персоналу на основі оцінки особових і професійних якостей кандидатів. Це допомога в адаптації новим співробітникам. Це розвиток персоналу за допомогою проведення різних повчальних програм і тренінгів.
Це забезпечення грамотної розстановки кадрів на основі психодіагностики і оцінок психологічної сумісності фахівців.

Психолог в організації також може сприяти розвитку управлінських технологій. Все це, зрештою, повинно привести до підвищення ефективності роботи підприємства, так що психолог на підприємстві грає дуже важливу роль.
Психолог розробляє методи управління особою і корекції її розвитку, дає експертні оцінки станів і окремих психічних функцій людини, пропонує і упроваджує рекомендації по оптимізації процесів трудової і учбової діяльності і умов праці, побуту і відпочинку людей. В процесі виконання окремих стадій своєї роботи психолог веде спостереження індивідів і колективів, складає анкети і запитальники і з'ясовує з їх допомогою думки людей з різних питань.Психолог також виконує дослідження з оптимізації психологічного клімату в соціальних колективах (сім'я, виробництво) і вивчає проблеми адаптації особи до різних умов і режимів життєдіяльності. Він також займається соціальним тренінгом, веде профілактичну роботу серед неповнолітніх.
Вивчає різні види психічної діяльності людей і застосовує свої знання з практики - в учбових закладах, на підприємствах, в спеціальних психологічних службах з метою надання допомоги по адаптації людини в навколишніх умовах, вирішенню особових проблем, поліпшенню морально-психологічного клімату в колективах.
Психолог може також проводити експертизу освітніх програм, навчальних посібників. Може проводити психологічний аналіз уроку і допомагати вчителеві знаходити ефективніші методи навчання і виховання.
Психолог займається також коректувальною і розвиваючою роботою: допомагає дітям справлятися з тими або іншими труднощами, розвивати необхідні навики і якості.



Плюси і мінуси
Нажаль у нашому суспільстві, де психологічна наука тільки почала набувати популярності, безліч людей все ще з подивом сприймають слово "психолог", тому що мають смутне уявлення про особливості його роботи.
До плюсів цієї роботи я можу віднести спілкування з людьми. Адже кожна людина – це неповторність. Кожна людина це перш за все особистість. Спілкування з новими, незнайомими людьми може урізноманітнити буденне життя.
За допомогою своїх знань та навиків психолог може допомогти людині розібратися у власному житті та відносинах з оточуючим світом.
До мінусів своєї майбутньої професії я можу віднести непопулярність серед звичайних людей. Звісно, кожна людина має право сама вирішувати свої проблеми, але іноді, допомога кваліфікованого фахівця надзвичайно важлива.
Складність роботи психолога, на мою думку, полягає у вмінні не лише допомогти людині, а ще не погрузитися у її проблеми самому. Коли клієнт, довіряючи психологу, розповідає всі свої проблеми і думки, треба вміти відокремлювати свій світ, від світу проблем клієнтів.
Місце роботи
Психолог працює на промислових підприємствах, в медичних і наукових установах, учбових закладах, системі засобів масової інформації, де здійснює багатообразну науково-практичну, педагогічну, дослідницьку, методичну і інформаційно-бібліографічну діяльність.

На виробництві психолог вирішує психологічні задачі керівництва трудовими колективами, сприяють вдосконаленню підбору і розстановки кадрів, підвищенню якості професійної підготовки, дає рекомендації по впровадженню нових засобів і способів виробництва. Психолог є кваліфікованим фахівцем, який проводить психологічні вимірювання і тестування, сприяє підвищенню ефективності роботи органів масової інформації.Області застосування професійних знань: соціальні організації (дитячі будинки, притулки, удома старезних, інвалідів, дитячі центри творчості і дозвілля); освітні установи; установи по підбору персоналу (кадрові агентства, центри зайнятості, центри профорієнтації); медичні установи (лікарні, поліклініки, наркологічні центри, реабілітаційні центри); психотерапевтичні, психологічні консультаційні служби; підприємства, фірми; правоохоронні органи; робота на телефоні довіри, робота в МНС, службах порятунку, військові організації.


Тест «хто такий психолог»:
http://upsihologa.com.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар