четвер, 15 квітня 2010 р.

Чи варто ставати юристом?

Юрист - це не людина з кодексом,
а людина із совістю.

Поняття "юридична діяльність" охоплює всю діяльність в області права: наукову, прокурорську, слідчу, адвокатську, роботу юрисконсультів, діяльність нотаріусів і т.д.
Праця багатьох юристів (прокурора, слідчого, судді, оперативного працівника й ін।) пов'язана зі здійсненням особливих владних повноважень, із правом і обов'язком застосувати влада від імені закону. Тому в більшості осіб, що займають перераховані посади, розвивається професійне почуття підвищеної відповідальності за наслідки своїх дій.

Професійна юридична діяльность

Професія юриста - глибоко людська професія. Юридичні справи - це життєві випадки, що виступають як предмети юридичного розгляду. Юрист покликаний затверджувати і захищати головні цінності суспільства, захищаючи права громадян. Тому такими важливіими для нього є такі риси як повага до людей; розуміння почуття їхнього особистого достоїнства, випробуваного горя, приниження, тривог; прагнення віддавати себе цілком боротьбі за людину, його права, духовне здоров'я, схоронність особистої власності; готовність прийти на допомогу, підтримати товариша, громадянина увічливість, тактовність і етичність у спілкуванні; культура поводження в колективі, серед людей; принциповість і справедливість у рішенні людських проблем; вимогливість, гуманність, демократичність, повага права іншої людини на свою думку, позицію і вибір рішення; чесність і ін.
У тім чи іншому ступені в професійній юридичній діяльності можна виділити наступні сторони:
пошукова (пізнавальна); комунікативна; засвідчувальна;організаційна; реконструктивна (конструкційна); соціальна। У кожній із зазначених вище сторін реалізуються відповідні особистісні якості, забезпечуючи успішність діяльності юриста।

Необхідні навички

Юрист, як фахівець юриспруденції, повинний уміти тлумачити і застосовувати закони й інші нормативно-правові акти; забезпечувати дотримання законодавства в діяльності державних органів, фізичних і юридичних осіб; юридично правильно кваліфікувати факти й обставини; розробляти документи правового характеру, здійснювати правову експертизу нормативних актів, давати кваліфіковані юридичні висновки і консультації; приймати правові рішення і робити інші юридичні дії у точній відповідності з законом; розкривати і установлювати факти правопорушень, визначати міри відповідальності і покарання винних, уживати необхідних заходів до відновлення порушених прав; систематично підвищувати свою професійну кваліфікації, вивчати законодавство і практику його застосування, орієнтуватися в спеціальної літературі।

Особисті якості майбутнього юриста

Юристи повинні мати певні якості у багатьох сферах життєдіяльності, а саме:
- у соціальній сфері - намагання встановити істину, справедливість, гуманізм, чесність;
- у пошуково-пізнавальній сфері - уважність та спостережливість, тобто, цілеспрямоване сприйняття предметів та явищ, а також відшукування фактів, які стосуються злочину, та осіб, які його скоїли;
- у сфері реконструктивно-конструктивної діяльності - вміння всебічно аналізувати отриману інформацію, формулювати гіпотези; творчий, оригінальний підхід до розв'язання завдань; проникливість;
- у сфері засвідчувальної діяльності - розвинута письмова мова; вміння швидко узагальнювати інформацію; вміння письмово описувати юридичні явища;
- у сфері організаційної діяльності - самодисциплінованість, цілеспрямованість, наполегливість; організаторські здібності;
- у сфері комунікативної діяльності - емоційна врівноваженість; тактовність; вміння чітко формулювати свої думки।
Існують також особистісні якості, які є негативними для юриста: цинізм, нечесність, владолюбство, жорстокість, авантюризм; неуважність, відсутність пошукової домінанти (юридичний азарт); низький рівень інтелекту, стерео-типність і консервативність мислення; недбалість, невміння швидко передавати усну мову письмово; нецілеспрямованість, відсутність організаційних здібностей; імпульсивність, надмірна сором'язливість, груба поведінка та ін.

Де здобути освіту?

Професія юриста дуже популярна в сучасному світі, тож багато вищих навчальних закладів Украіни мають юридичний факультет та надають можливість стати прекрасним спеціалістом в цій галузі। Ось деякі з них:

Немає коментарів:

Дописати коментар